Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Budapest, Normafa

Távolság Budapesttől:
km
Síterep weboldala:
Síterep email címe:
 
Magasság:
400 - 477 m
Szintkülönbség:
77 m
 
Síliftek száma:
0
 
Hóréteg vastagsága:
3-5 cm
Utolsó havazás dátuma:
2017-01-14
Budapest, Normafa
 
Sípályák hossza:
300 m
Fekete:
-
Vörös:
300 m
Kék:
-
 
Zöld:
-
Sífutó:
-
 

A budapestiek kedvenc kiránduló célpontja a Normafa ahonnan télen és nyáron egyaránt gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre és természetesen a városra is. E terület kiemelt sétaerdő a főváros szempontjából, hétvégenként ellepik a többnyire autóval és busszal érkező kirándulók, vagy sétálni vágyók.

A Normafa lejtőn az 1980-as évek közepéig üzemelt sífelvonó. Jelenleg hivatalos pálya nem működik, nincs felvonó, nincs világítás, a pályát nem kezelik, nem hóágyúzzák, és nincsenek meg a szükséges biztonsági elemek sem. Mindezek ellenére havas hétvégeken több ezren járnak ide síelni. Ezt segíti a jó megközelíthetőség, a Szél Kálmán térről induló menetrendszerinti BKV-busszal elérhető. Parkoló viszonylag kevés van, (és ezek hétvégeken zsúfoltak), érdemesebb tömegközlekedéssel megközelíteni. Zugligetből Libegővel lehet feljutni a Normafához, a végállomástól azonban mintegy 2 kilométert kell gyalogolni a síelésre használt területig. Szánkózni a közeli Anna-réten lehet.

A sí századunk sportja és bár korábban a Normafa komoly síterepnek számított, ma már a pár száz méteres pályákat elsősorban oktatásra használják az itt működő síklubok.

Az első hó mindig felfrissíti a sísport kedvelőinek emlékezetét és sokan hiányolják a korábban sok éven át működő felvonót. Bár a szintkülönbség miatt a levegő hőmérséklete itt 3-5 fokkal mindig hidegebb, mint a városban de a több éves átlag és a csapadék mennyisége alapján sajnos nem mondhatjuk hógazdag terepnek. A pár centis természetes havon nem lehet a megfelelő pályakarbantartó gépekkel menni, mert azok vaskarmaikkal komoly károkat okoznának az átlagosan 10 cm-es talajban.

Hóágyú is üzemelt a nyolcvanas évek elején a hegyen, a Pilisi Parkerdő Gazdaság - a terület kezelőjének - jóvoltából. Az akkor korszerűnek számító technika a magas hőmérséklet és a túl nagy vízfogyasztás miatt csak rövid ideig volt sikeres. A korrábban kiépült infrastruktúra jóvoltából a Norma-lejtő minden télen este tízig volt kivilágítva azonban a környéken előszeretettel garázdálkodó huligánok folyamatosan rongálták a lámpákat, majd a lámpaoszlopok földbe fektetett kábeleit is kilopták.

A Normafa azonban továbbra is fontos a síegyesületek gyerek- és kezdő csoportjai számára, az alapokat tökéletesen el lehet itt sajátítani egy téli utazás előtt.Normafa

A helyi klubok leleményesen oldják meg a szülök "befogásával" a lifthiányt. Így a gyerek is csúszkálhat és a szülő is mozog egy picit. Lehet, hogy nem kényelmes, de környezetvédő és egészséges.

A sí közlekedési eszköznek indult és számos válfaja közül ezt már csak a sífutás bizonyítja. A Normafa erdei terepei, domborzata elvileg tökéletes helyszín ennek a sportnak, csak a hó kevéske.*

Hozzászólások