Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Minden, amit a Telemarkról tudni akarsz

2014-11-29 20:01:00

Cikksorozatunk első része a Telemarkról

A sí szakzsargonban gyakran hallunk telemark pozícióról, telemark ívről, telemark technikáról, ill. a pályákon időnként látunk 1-2 telemarkost, akit ugyan meg tudunk különböztetni a többi síelőtől, de mégsem tudnánk pontosan megfogalmazni, hogy miben is más. Valójában mi is a telemark?

Telemark egy tartomány neve Norvégia déli részén. A tartomány bölcsője volt a síelés minden mai szakágának: sífutásnak, biatlonnak (sílövészet), síugrásnak, szlalomnak, sítúrázásnak és magának a telemarknak.

sí régA sífelszerelés kezdetben közlekedési eszközként volt használatos, elsősorban vadászatok és háborúk során. Az első versenyek is a katonaságon belül kerültek megrendezésre (pl.: Wasa futás). 1750 körül alakultak az első síklubok és 1767-ben rendezték az első katonai versenyt.

Telemark az 1800-as évekre vált központjává a síelés minden tudományának. Innen származnak az első olyan sílécek, melyek ellentétben az akkor széles körben elterjedt hosszú, egyenes lécekkel, rövidebbek és piskóta alakúak voltak (a mai carving lécekhez hasonlóan). Ezt a piskótaformát nevezzük a mai napig a lécek telemark ívének.

Minthogy a fő cél a közlekedés volt, így a felszerelésnek bármely terepen és körülmények között használhatónak kellett lennie. Ekkor még a kötések és a bakancsok is bőrből készültek, s a sarok szabad mozgása érdekében a kötés a bakancsot csak az orr résznél rögzítette a léchez, így a felszerelés alkalmas volt a sífutásra és lesiklásra egyaránt s széles skálát nyitott a mozgástechnikák fejlődésének.

Telemarkból származik a sísport összes alaptechnikája: a párhuzamos lécvezetés avagy a krisztiania – a mai alpesi sítechnika, és maga a telemark technika.

A Telemark-i technika és stílus: a síelő minden ívben féltérden állva, támadóállás szerű támaszhelyzetben kanyarodik. Ez a tartás ismerős lehet a síugrók landolási technikájából. Ezt nevezzük telemark pozíciónak. A pozíció kanyaronkénti váltása lágy harmóniával ajándékozza meg ezt a táncszerű mozgásformát.

telemark

A felszerelés kreatív használatának köszönhető a mai alpesi sítechnika kialakulása is. Párhuzamos lécekkel, a sarkakat a lécen tartva gyors irányváltások váltak lehetővé, így alakult ki a mai szlalomozás technikája.

Második részünkért ide kattintson.

Forrás: www.telemark.hu, Tumbász Gergő

 

 

Címkék

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.