Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Luzern télen-nyáron

2014-03-22 20:07:00

Svájc szívében, ott ahol a hegyek a sík vidékkel találkoznak, találjuk Luzernt, mely kihagyhatatlan látnivalóival örökre emlékezetünkbe vési magát.

A város a Luzerni-tó északnyugati végénél fekszik, és a környező hegyeknek valamint a festői szépségű tónak köszönhetően már több mint 160 éve a svájci turizmus fellegvára. A téli sportok kedvelői még véletlenül sem unatkoznak a környéken, hiszen télen gyönyörű vastag hótakaró lepi a tájat, s a 24 környékbeli síterepet rövid úttal (autóval, busszal, vonattal, de még hajóval is elérhető. Akik a mély porhavat szeretik, imádni fogják Engelberg-Titlis lejtőit, míg Andermatt a tökéletesen kezelt lejtők kedvelőit várja. Sörenberg a pályán kívüli sízés kedvelőinek síközpontja, míg a Melchsee-Frutt igazi családi helyszín, hiszen autómentes övezet. A Rigi pedig a téli séták, hótalpas túrák és minden féle egyéb téli sportok paradicsoma, természetesen lenyűgöző kilátással kombinálva.

Luzern a világ egyik legszebb városa rengeteg látnivalóval, mely nagyjából egy környéken helyezkednek el, így legegyszerűbb, ha gyalog kelünk útra, hogy magunkba szívjuk a legszebb látnivalókat.

fahíd víztoronnyalKappelbrücke- A város egyik jelképe a fahíd víztoronnyal, mely a 14. század félidejében épült, s része a város védelmi vonalának. A 170 éves híd a világ legidősebb fedett fahídja. 1993-ban majdnem teljesen leégett, de mivel 1960-ban renoválták, s minden elemét gondosan regisztrálták, így szerencsére gond nélkül restaurálták.

Víztorony- a 34 méter magas nyolcszögletű torony 1300 körül épült, s a városfal részes volt, s tárolásra, kincstárnak, börtönnek és még kínzókamrának is használták. Svájc egyik leggyakrabban fényképezett műemléke.

luzern oroszlán

 

 

Luzern haldokló oroszlánja a világ egyik leghíresebb emlékműve, melyet az 1792-ben Tuileries-nél hősies küzdelemben meghalt svájci zsoldosok emlékére egy sziklából faragtak.

 

 

 

 

 

 

zsilip

 

 

 

 

A Luzern tó vízszintjét szabályozó zsilip is remek látvány, így érdemes megnézni. A zsilipet manuálisan működtetik, s szükség szerint töltik, vagy csapolják a tavat. A zsilip 1859-60-ban épült, s már jó néhány éve a város látvá - nyossága.

 

Spreuer Híd 1408-ban a városi védelem részeként épült.1626 és 1635 között Kaspar Meglinger 67 festményben a Halál táncát örökítette meg. A híd nevét onnan kapta, hogy ez volt az egyetlen hely a városban, ahonnan a búza pelyváját a folyóba önthették.

A fenti látnivalók csak részei az egésznek, még rengeteget nyújthat nekünk Luzern, ha rászánjuk az időt, s ellátogatunk a városba.

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.