Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

A jégmászás nem veszélyes

2014-02-17 23:07:00

Ez hihetetlennek hangzik, ugye? Pedig igaz. A jégmászó tanfolyamokon teljesen kezdőként is részt vehetünk, akár úgy is, hogy még sosem másztunk.

Hogyan lehet biztonságosan tanulni a jégmászást?

A tanfolyam elején elsősorban a mozgástechnikával foglalkoznak. Az első napon elkezdenek megtanulni a jégszerszámokkal bánni, megtanulják a helyes karmozdulatot, a lendítést és a helyes csuklómozdulatot a jégszerszám becsapódásakor. Nem utolsó sorban megtanulják azt is, hogyan kell hatékonyan kihúzni a jégszerszámot a jégből.

Megtanulnak dry-tooling-ozni, mert helyenként - ha a jég elfogy egy-egy szakaszon - a jégszerszámokat a sziklába kell akasztani.

Ugyanekkor tanulják a hágóvasak használatát is, hiszen a jó lábmunka ugyanolyan fontos, mint a karmunka. Mindezt felső biztosítással gyakorolják, azaz a tanuló a kötelet fentről kapja, mintha csak egy falmászó teremben lenne. Ha véletlenül leesik, csak annyit esik, amennyit a kötél nyúlik: azaz nagyon minimálisat, ami leginkább centiméterekben mérhető.

Amikor már jól megy a felső biztosításos mászás, akkor próbálkoznak meg az előremászással. Először ilyenkor is fentről kapják a kötelet, de alulról már az elölmászáshoz hasonlóan adják a kötelet és gyakorolhatók a jégcsavarok elhelyezésének, becsavarásának trükkjei. Ha valaki leesne, továbbra is csak a fentről érkező kötél nyúlása lesz az esés hossza. Nem nagy ügy.

Amikor már ez a fentről biztosított előremászás jól megy, akkor fognak neki élesben is az előremászásnak. Hogy ezt ki mikor éri el, az az egyéni képességektől és a kedvtől függ. Mivel kis csoportban dolgoznak, teljesen személyre tudják szabni a fejlődés menetét.

Több kötélhosszt is másznak?

Ha a csapatnak van hozzá kedve és a viszonyok megengedik, akkor mennek több kötélhosszas jeget is mászni. A már előremászók mehetnek önállóan, de ha valaki azt szeretné, akkor másodmászóként az oktató fentről is tudja biztosítani, akár végig az út során.

Szóval a jégmászást lehet biztonságos körülmények között gyakorolni, aki kedvet érez hozzá, ne féljen,vágjon bele!

 

(forrás: www.hegymaszotanfolyam.hu)

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.