Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Ausztria zöld szívének ékkövei

2013-03-04 13:44:00

Stájerország télen-nyáron...

egyaránt rendkívül sok programmal, látnivalóval várja a pihenni, kirándulni vágyókat, ezek közül tallóztunk.

Romantikus hajóút Ausseeland három taván: Grundlsee-Toplitzsee-Kammersee

Az út lenyűgöző és varázslatos. A 3-tó túra a Grundlsee elején a hajókikötőben indul, ahonnan motorcsónakkal jutunk el Gösslig. Rövid séta következik, mert kb. 20 perces kis kirándulással érhetjük el a Mischwaldon keresztül a titokzatos Toplitzsee-t. Itt ne hagyjuk ki a közvetlenül a parton álló „Fischerhütte” kínálta kulináris élményeket. A helyi vizekből kifogott sült pisztráng és sült fogas igazán megéri a kis pihenést. Ha tele a pocak szálljunk fel egy nagyobbacska hajóra, mely elvisz minket a Kammersee-hez. Utunk több vízesés mellett halad el, végül megcsodálhatjuk a Traun folyó forrását. Bővebb információ németül: http://www.3-seen-tour.at/

Az Eggenberg kastély

eggenbergAz Eggenberg kastély Graz nyugati városszélén Stájerország legjelentősebb kastély komplexuma. Az 1625-ben létesült palotát Hans Ulrich von Eggenberg (1568 – 1634) fejedelem építtette Palladio tanítványának, Pietro de Pomis tervei alapján.

A pompás, a spanyol Escorial alapján kialakított kastély-komplexum a kastély urának igen nagy hatalmát és egyúttal humanista világképét volt hivatott szimbolizálni. A kastély építéséhez és belső kialakítása azt a célt szolgálta, hogy a kastély az univerzum építészeti tükörképe lehessen. A kor olyan nagy gondolkodói ihlették, mint Johannes Kepler, vagy Giordano Bruno.

eggenbergA kastély félemeletének középpontjában a díszterem festménysorozata áll: A bolygók és állatövek, csillagképek és elemek egyszerűen lenyűgözőek. A festményeket Hans Adam Weissenkircher, míg a stukkókat Alessandro Serenio készítette.

A bolygóteremmel 24 díszterem szomszédos. A 600 freskóból álló sorozat Európa legnagyobb freskói közé tartozik. A kastély a Joanneum múzeum belső-ausztriai érmetörténeti kiállításának is helyet ad. A kastélyt ma a XIX. század első feléből származó tágas tájkert veszi körül értékes faállománnyal. A parkot mindig az éppen itt élők ízlése szerint alakították. Érdemes a kertben is egy kiadós sétát tenni.

http://www.museum-joanneum.at/de/eggenberg_schloss

 

 

Időutazás a Gösser sörmúzeumban

Hogyan készül a legértékesebb hozzávalókból Ausztria legjobb söre? Mi teszi a Gössert oly egyedülállóvá? Hogyan vált a Gösser az évtizedek során Ausztria egyik legnagyobb márkájává?

Merüljön el Ausztria legjobb sörének készítésében!

információ:

gösser

Osztrák néprajzi múzeum - Stübing

Graztól mindössze 15 kilométerre északra fekszik Európa 10 legnagyobb és leglenyűgözőbb néprajzi múzeumainak egyike. Közel 100 történelmi paraszti építmény található Ausztria központi néprajzi múzeumában egész Ausztriából, 6 különböző századból, és nyújt skanzenösszehasonlíthatatlan áttekintést Ausztria sokszínű autentikus építészetéről és kultúrájáról.

Üdítő séta vezeti a látogatókat egy utazásra egész Ausztrián keresztül Burgenland építményeitől egészen a bregenzi erdőig. A műhelyek, a kereskedelmi épületek és iskolák éppúgy hozzátartoznak az összképhez, mint a parasztkertek, gabonaföldek és legelésző állatok.

Kézműves előadások és foglalkozások, melyeken részt is lehet venni, tanuló kertek, különböző témákban tartott előadások és rendezvények az egykori paraszti életbe engednek betekintést. A kultúra és a természet, a tanulás és a kikapcsolódás harmóniája teszik a stübingi kirándulást feledhetetlen élménnyé az egész család számára.

Nyitva tartás március 31. – október 30 között naponta 9-17 óráig, felnőtteknek € 9,00, nyugdíjasoknak € 8,00, tanulóknak € 6,00.

 

A stájerországi Boden-tó

boden tóA stájer Boden-tó a Schladming-Dachstein régió gyöngyszeme. A tó kisebb családi kirándulások, kellemes hegyi túrák, de akára az Alpok nyújtotta kihívások kiindulópontja is lehet. De ha a tóról szeretné a környező hegyeket megcsodálni, annak sincs akadálya, akár könnyed evezőstúrára is benevezhet.

Közvetlenül a stájer Boden-tó partján fekszik a „Forellenhof“, a „Pisztráng-udvar“-névre hallgató vendéglő, ahol is kellemes hangulatban kóstolhatja meg Stájerország legomlósabb pisztrángját, és közben élvezheti a Schladmingi hegyvidékre nyíló fantasztikus kilátást.

 

 

Admonti bencés rendi apátság – Könyvtár és Múzeum

Az admonti apátság impozáns tájon, a Gesäuse Nemzeti Park hegyvidéki panorámájának kulisszái között. A világ legnagyobb kolostori könyvtára és a múzeum mindenkit lenyűgöz a hagyományok és az innováció összjátékával.

A 3600 m2-en elterülő admonti apátsági múzeum az egész család számára megfelelő kirándulóhely. A látnivalók: a Könyvtár, a Természet- és a Művészettörténeti múzeum, egy multimédiás bemutató, a Kortás művészeti múzeum, Időszaki kiállítások, Múzeum-műhely gyerekeknek, a hatalmas park a gyógynövénykerttel, a kolostor kellemes pincéje és még sok más. 1074-es alapítása óta a bencésrendi apátságban kulturális emlékeket gyűjtenek. Mindenek előtt könyveket!

Ez a könyvtár Ausztria legjelentősebb kulturális emlékművei közé tartozik, és egyben az európai késő barokk korszak építészetének egyik gyöngyszeme. A XIX. század elejétől fogva a “világ nyolcadik csodájaként” emlegetik.

A késő barokk stílusú könyvtár 1776-ban készült el Abbot Matthäus Offner megbízásából a grázi Josef Huber építő mester által. A világ legnagyobb apátsági könyvtárával dicsekedhet az Admonti, hiszen a terem 70 méter hosszú, 14 méter széles és 11 méter magas, (a központi kupolánál 12.7 m magas) melyet három részre osztottak. A hét mennyezeti freskót a 80 éves Bartolomeo Altomonte készítette 1775 és 76 nyári hónapjaiban, a felvilágosodás szellemiségében.

A könyvtár kb. 200 ezer könyvet tartalmazó lenyűgöző gyűjteménnyel rendelkezik. A kollekció legértékesebb darabjai a 8. század korai szakaszából származó mintegy 1400 kézirat, és az 530 darab korai nyomtatott könyv az 1500 évek előttről.

A könyvtár, melyet vezetéssel is megtekinthetünk, valamint a múzeum március 24- től naponta 10 és 17 óra között tekinthető meg felnőtteknek 9.50€-ért, nyugdíjasoknak 8.50€-ért, gyereknek 6 és 15 év között 5.30€-ért. De válthatunk családi jegyet is 22 €-ért. Szezonon kívül be kell jelentkeznünk, ha meg szeretnénk tekinteni az apátság gyűjteményét.

Mariazelli mézeskalács

mézeskalácsA sok tudomány után a könnyebb műfaj következik. A mézeskalács készítése Mariazellben hosszú hagyományra tekint vissza. A Mária-szentély zarándokokat vonzott, akik ugyanakkor finomságokat is kerestek. Ezt a tápláló mézeskalácsokban találták meg, melyek megfelelő energiával látták el őket. A krónika azonban már 1655-ből említi a „helyi várat és mézeskalácsosokat“. A Pirker/Kerner család tradíciója nem nyúlik vissza különösen régre, de mégis 1800-ig követhetjük a családfát.

A sütőkamrában megfigyelhetjük a munkafolyamatokat és természetesen belekóstolhatunk az ínyencségekbe. A mézeskalács titkára azonban az idegenvezetés keretében sem derülhet fény. A fűszerkombinációkat és a recepteket egy trezorban őrzik a házban…

Részt vehetünk egy mézeskalács túrán is, ahol elkészíthetjük a saját mézeskalács szívünket vagy a saját mézviasz gyertyánkat is, de megtudhatjuk, hogyan készül a mézsör is. A mézeskalács kiállításon megnézhetjük, hogyan festenek az igazi profik által készített mézeskalács házak, és egyéb formák, vagy akár egy egész mézeskalács város. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt érdekesnek fogják találni a programot, s persze bátran haza is vihetünk a finomságokból.

Bővebb információ: http://www.lebkuchen-pirker.at/

Most csak néhány stájer látnivalóra hívtuk fel figyelmét, de válogathatunk még számtalan fürdő, wellness, kastély, múzeum és akár a csokoládékészítés nyújtotta programok közül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.