Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Francia hegyi éttermek…

2013-03-01 11:20:00

melyeket tilos kihagyni, ha arra járunk.

Síelni megy a francia hegyekbe és ráadásul gourmand? Franciaországban mindenhol jókat lehet enni, de ha igazi ínyenc az alábbi helyeken foglaljon asztalt magának:

L’Oxalys Val Thorens

val thorensA két csillaggal (Michelin) díjazott francia étterem, melyet Jean Sulpice vezet 2300 méteres tengerszintfeletti magasságban a Val Thorens-i síterepen helyezkedik el. AL’Oxalys ugyan két Michelin csillaggal és több díjjal is rendelkezik, mégsem a legdrágább étterem társai között. Sulpice az első csillagot 26, míg a második csillagot 31 évesen kapta. Főztjeiben az ízek és az aromák a szenvedéllyel keverednek, s alkotnak olyan elegyet, mint például báránysültje karamelizált korianderrel vagy a pisztráng zsázsás öntettel. Sulpice az egyetlen Michelin csillagos séf a világon, aki a helyi óvodának is főz. Szó mi szó, az iskolai menzákon nálunk is elkelne a segítsége, de ez már megoldható, hiszen feleségével főzőtanfolyamokat szerveznek az étteremben, ahol a kész ételeket, melyeket mi magunk készítettünk, meg is ehetjük.

Val Thorens-ről bővebben itt olvashat.

Le Chabichou, Courchevel

courchevelAutentikus alpesi étterem, mely Courchevel-i csillogás közepette is meg tudta őrizni, és meg tudta erősíteni a hagyományos francia konyha erényeit. A már 22 éve két Michelin csillagos étteremben nem probléma, ha csak egyszerű töltött káposztát rendelünk, de persze a menüben minden szerepel, amiről otthoni konyhánkban csak álmodni merünk. Sőt a séf asztalánál végig is nézhetjük, ahogyan elkészítik az általunk kért ételt. Csütörtök reggelenként 65€-ért részt vehetünk főzőtanfolyamon, ha legalább öten vagyunk a csoportban, és megehetjük, amit főztünk! A Michelin csillagos séf 2011 decemberében megnyitotta Le Chabotté nevű bisztróját, ahol megmutatja, hogyan kerülhet összhangba egy Michelin csillagos étterem az árral, melyet mindannyian megengedhetünk magunknak. A bisztró rendkívül népszerű lett a pihenni vágyók és a helyi lakosok körében egyaránt.

le bouchonLe Bouchon Tignes


Tojásrántotta és bacon minden reggel 7.30-kor, ebéd- és vacsora időben pedig minden, ami belefér. Házi készítésű Foie Gras, fésűkagyló baconnel, csiga, béka petrezselymes vajon, steak, környékbeli specialitások és természetesen nagyszerű fondük. A kis étterem különlges és kényelmes atmoszférája, a profi kiszolgálás és a friss, helyi ételek igazán élvezetessé varázsolják majd estéjét. A jó borokról nem is beszélve. Asztalfoglalás ajánlott!

 

la BouitteLa Bouitte St. Martin de Belleville

1.5 km St. Martine de Belleville-től a Val Thorens felé vezető úton találjuk e családi éttermet, melyet René Meilleur 25 éve vezet a legmagasabb színvonalon, melyet a kritikusok két Michelin csillaggal díjaztak. Néhány éve fia is társult a családi vállalkozáshoz, mely az étterem és a konyha teljes felújításához vezetett. A fiú is örökölte az apa tehetségét, így a változtatás még népszerűbbé tette az éttermet. A megfizethető áron működő étterem nem csak ételeiről, hanem borairól is híres.

 

flocons villageFlocons Village, Megève


Kiváló vacsora szuper áron. Az Emmanuel Renaut séf vezette bisztró a konyhafőnök Flocons de Sel éttermének olcsóbb, de színvonalban cseppet sem különb változata, mely a francia síparadicsomok közelségének köszönhetően azonnali sikert hozott. Egy háromfogásos menüt már 29€-ért is választhatunk, így nem kell újabb lakáshitelt felvenni, hogy vacsorázhassunk egy jót. Napi menüt már 17 €-ért, gyerek menüt 14€-ért választhatunk, sőt egyedül dönthetünk a vacsorához fogyasztott borról, sommelier segítsége nélkül!

 

cow club

Le Cow Club, Isola 2000

Barátságos francia-olasz „intézet”, ahová évről-évre visszatérnek a látogatók. A tulajdonos szicíliai származású, aki a háború után Franciaországba emigrált. 1977-ben meglátott, megszeretett és megvett egy öreg tehénistállót, melyet Cow Club-bá alakított, s jelenleg a fia Roland vezet. Az atmoszféra igazán barátságos (és nem csak annak tűnik), a konyhát és a kiszolgálást pedig személyesen a tulaj ellenőrzi. Kérjünk francia, vagy olasz specialitásokat mindenképen jót fogunk enni, de ha szeretjük a pizzát, akkor Gallo híres készítményét ne hagyjuk ki egy kis salátával és házi készítésű citrom vagy alma tortával, mely a ház saját speciális receptje alapján készül.

 

Le Chalet d'Avoriaz, Avoriaz

Családi, baráti vacsorákra térjünk be a Joseph Lenvers nagyszerű családi hagyományokat és kitűnő értékeket közvetítő éttermébe. Mielőtt még Avoriaz híres téli sportközponttá vált volna a Lenvers család farmjára, mely Avoriaz fennsíkján terült el, gyakran síelők kopogtattak be és enni-, innivalót kértek. Így kezdődött az üzlet, melyben most már a negyedik generáció kínál fondüt, omlettet, savoyai specialitásokat, melyet még mindig a hagyományos úton, helyi hozzávalókból készítenek el.

Avoriaz szépségeiről itt tudhat meg többet. Higgye el érdemes.

 

pékségLes Chalets de l'arc, Les Arcs

Tradícionális hegyi étterem családias hangulattal fűszerezve. 2200 méteres magasságban a sípályákon elhelyezkedve az Alpok legmagasabb péksége. Hagyományos francia konyhát vezetnek, ahol megtaláljuk a savoyai specialitások mellett az étterem házi készítésű kenyerét is. Az étterem különlegessége a középen elhelyezett hatalmas fatüzeléses kemence, ahol az ételek többségét elkészítik, s a kenyere sütik. A kemencében sült ételeknek sajátos ízt kölcsönöz ez a módszer, s mi magyarok tudjuk igazán, hogy ez mennyit számít. Szóval nagyszerű ízek, pazar kilátás, síelés, ja, és a házi készítésű kenyér, melyből minden asztalra kerül egy egész vekni, melyet hazavihetünk, persze ha marad belőle.

 

le diable au coeurLe Diable au Cœur, Deux Alpes

Nagyszerű kilátás, nyitott tűz, kiváló kiszolgálás, és remek ételek, hogyan lehetne felülmúlni? A 2400 méteres magasságban elhelyezkedő étterem még megspékeli egy kis különlegességgel a fentieket. Elvihető ételek nagy választékát kínálja, hiszen síelés közben egy perc elveszegetni való időnk sincs, nem igaz? De ha mégis leülünk, akkor is gyors és mosolygós kiszolgálásban lesz részünk, mellyel elénk varázsolják a hagyományos és a különlegesebb, gondosan elkészített ételeket is. December és április között tartanak nyitva.

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.