Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Cortina d’Ampezzo

2012-01-17 11:30:00

A világ legszebb téli játszótere

Nemrégiben bemutattuk a világ legexkluzívabb téli városát St. Moritz-t. (St. Moritz-ról szóló cikkünkért katt) Most sort kerítünk a (szerintünk) második helyen álló olasz Cortina d’Ampezzo-ra.

Nincs még egy olyan festői és sikkes síterep mint az olaszországi Cortina. Drámai, rózsaszínűre színezett csúcsok nyúlnak meredeken az ég felé, képeslapra illő kilátást nyújtva akármerre is nézünk. Cortina sípályái tökéletesen illenek a római és milánói felső tízezerből érkező, visszatérő látogatóknak, akik mintha második otthonukba jönnének. Élvezik a kószálást a város utcáin, shoppingolnak, nézik az embereket és ráérősen síelnek a pályákon. A kezdők és a kényelmes haladók számára tökéletesen megfelelnek a hosszú, könnyű, jól gondozott pályák, a profi sízők számára viszont elérhetők Sella Ronda és a Dolomiti Superski pályái, bár némileg időrabló feladat minden nap elautókázni a profi pályákig.

cortina

Cortina d’Ampezzo. E név hallatán eszünkbe juthat még az 1944-es eltörölt Téli Olimpia, az 1956-os megrendezett Téli Olimpia, melyet több Világ kupa és egyéb téli sportverseny követett. De van, akinek híres filmek jutnak eszükbe, mint a Rózsaszín Párduc, vagy a Szigorúan Bizalmas című James Bond film, amikor szegecses kerekű motorral üldözik a sílécen menekülő Roger Moort, s nem véletlen, ha a Cliffhanger egyes részeiben is a környékre ismerünk, de Audrey Hepburn is gyakori látogatója volt a városnak.

A „High Society” találkozó helyekén is ismert várost, mely 1224 méteres tengerszintfeletti magasságban fekszik, körös- körül a Dolomitok csúcsai őrzik. A Tofanon nyugaton, a Pomagagnon északon, a Cristallo észak-keleten, a Faloria és a Sorapiss keleten, míg a Becco di Mezzodi, a Croda da Lago és a Cinque Torri délen.

cortinaCortina már a XIX. század végétől ismert volt a brit turisták körében, de az igazi világhírnevet, és a turisták tömeges érkezését az 1956-os Téli Olimpia hozta meg a városnak. Az addig kisebb, elkülönülő falvakból, házakból rohamos fejlődéssel alakult ki a mai város, mely mára igazi bevásárló várossá nőtte ki magát a felső tízezer köreiben. Az összes világmárka képviselteti magát; megtalálhatjuk a Bulgari, a Benetton, a Gucci, a Geox, boltjait, s csak néhányat soroltunk fel a legismertebbek közül. Cortinában síelni az egyik legsikkesebb dolog, amit tehetünk. A leghíresebb, síelni érkező sztárokkal találkozhatunk az utcákon, a trendi kávézókban, éttermekben, szállodákban, és „legritkább” esetekben a sípályákon. Este hat után síbakancsban meglehetősen alulöltözöttnek érezhetjük magunkat, s apres-ski-zni eszünkbe se jusson így, hiszen síbakancsban az asztalon táncolni igazán nem illik! Az apres-ski egyébként kihagyhatatlan, igazi olasz élmény Cortina-ban. A jelszó „bor és éjszaka” s ez lehet az egyik nyomós indok, hogy itt töltsük téli pihenésünket, bár a sörivó németek mulatozásának sem szabnak határokat. Javaslat: kezdjük az estét egy jó borbárban, s folytassuk a hat helyi disco egyikében, melyek 23 óráig tartanak nyitva.

A Veneto tartomány északi, az Itáliai Alpok keleti részén a Dolomitokban lenyűgöző helyen fekszik a város, mely rendkívül népszerű és téli-nyári rekreációs lehetőségek sokaságával áll az ide érkezők rendelkezésére. Télen a havas sportok szerelmesei látogatják a várost és környékét a síelési lehetőségek közül válogatva, míg nyáron a nordic walking, a hegymászás, a mountain bike és a kirándulások rajongói lepik el a szállodákat. Ha nem is vagyunk sportos, elkötelezett hegymászók akkor is bejárhatjuk a környéket. A kabinos felvonókat és buszjáratokat használva eljuthatunk a nevezetes kilátókhoz, és hegyi éttermekhez. A környék buszhálózata, a Dolomitibus, a területet teljesen lefedve komfortos körülmények között szállítja a turistákat a városok között. A város téli fénye mégis jobban ragyog, mint a nyári. A hideg évszakban megtelik a város turistákkal, minden bolt nyitva, egymást érik a szórakozó helyek és a programok.

cortina

 A környék éghajlata megfelel a tipikus alpesi klímának. Rövid nyarak és hosszú változatos időjárású telek jellemzik. A hideg, havas, változékony télnek köszönhetően a városból elérhető 140 kilométernyi, gondosan kezelt sípálya tökéletes célpontja a téli sportok szerelmeseinek számára. Sípályákról bővebben itt olvashat.

Cortina számokban: A városnak majdnem 7000 lakosa van. A környező csúcsok közül néhány magassága meghaladja a 3000 métert (Tofana 3243 m, Cristallo 3218 m, Sorapis 3205 m). Velencétől 162 km-re, Milánótól 432 km-re, Rómától 692 km-re fekszik. A Cortinától északra elhelyezkedő 11 ezer hektáros Nemzeti Park a 37 ezer hektáros Fanes-Senes-Braies Nemzeti Park része. Rengeteg turista útvonal közül válogathatnak a kirándulni vágyók, a környék 300 km-nyi jelzett úttal rendelkezik. 11 alpesi hütte várja a megfáradt túrázókat, akik a kabinos felvonókkal nyáron is szívesen látogatják a friss levegő és a lélegzetelállító panoráma kedvéért a környező hegyeket.

cortina

Ha már megérkeztünk Cortina-ba tegyük le az autónkat. A sok egyirányú utca hegynek fel- és le könnyen becsaphat minket, ráadásul a környező pályákat gyalogosan is elérhetjük, de akár a busz rendszer is eljuttathat minket a távolabbi terepekre. A város gyönyörű már önmagában is, de a Dolomitok masszív sziklái még szebbé varázsolják a látképet. A legegyszerűbb módja a város és a környék bejárásának elkezdéséhez, ha bemegyünk a Piazetta San Francesco-n a turisztikai információs irodába és vásárolunk egy térképet, mely tartalmazza a kabinos felvonók és a buszok menetrendjét.

Látnivalók Cortina-ban:

cortinaMegérkezésünk után röviddel kiderülhet számunkra, hogy a város az 1956-os olimpia megrendezésére a legbüszkébb. Fényépek, mementók köszönnek ránk az üzletekben, az utcákon, s megér egy pillantást a Stadio del Ghiaccio (Jégstadion), melyet az olimpiára építettek. Jelenleg nyitva áll a nagyközönség számára, s korcsolypályaként üzemel. Érdekességként jegyezzük meg, hogy innen kisétálva akár egy kis golfpályát is találhatunk, ahol még éjszaka, a kivilágított pályán is játszhatunk.

A 18. században (1775-ben) Szt. Fülöp és Szt. János tiszteletére épült plébániatemplom is „megér egy misét” a város központjában. A templom harangtornya a város jelképe. Cortina-ban három múzeumot is találunk (egy épületben). Jól megfér egymás mellett a modern művészet, a paleontológia és a községi levéltár. De ennél jóval izgalmasabbak a szabadtéri múzeumok a közeli hegyekben, ahol az első világháborús lövészárkok nyomait tekinthetjük meg. De ha már Cortina-ban járunk, ne hagyjuk ki az olimpiai síugrósánc és a rangos nemzetközi versenyeknek otthont adó bobpálya megtekintését sem.

Egy kis ízelítő:

 

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.