Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Hótalpas túra - A tél rajongóinak

2012-01-04 09:57:00

A kirándulás szerelmeseinek télen sem kell begubódzniuk!

Télen sem kell visszahúzódni a négy fal közé és egy meleg takaróba burkolózva várni a tavasz közeledtét… A síelésen, snowboardozáson kívül remek lehetőség a friss levegőn való időtöltésre a hótalpas túrázás.

hagyományos hótalpA hótalp a téli – magas hóban történő - túrázás egyik legfontosabb és nélkülözhetetlen eszköze, mint ahogy erre már eleink is rájöttek, persze ők még más anyagokból készítették e segédeszközt. (bal  kép). A hótalp egy 50 cm hosszú és 25 cm széles műanyagból és fémből készült erős rácsos keret, mely felerősíthető a túrabakancsra. (jobb kép)modern hótalp Az elv változatlan: a „keret” jóvoltából az a felület melyen keresztül érintkezünk a hóval jelentősen (akár háromszorosával is!) megnő, ezáltal a láb nem, vagy csak pár centit süllyed a hóba, így a hótalp jelentős segítséget nyújt akár több méter vastag hótakarón való közlekedésre. A hó minősége jelentősen befolyásolja a besüppedés mértékét: friss porhóban jobban, míg fagyott, kemény hóban alig süllyedünk el vele.

A hótalpas túrázás fontos eszköze még a síbot, ugyanis a különböző minőségű hóban a mozgás, gyaloglás állandó egyensúlyozással jár. Ebben lehet a segítségünkre a síbot, mely fix, de állítható magasságú (ez inkább ajánlott) is lehet.

A hótalpas túrákon való részvételnek nem feltétele a hegymászó tapasztalat. A hótalp felerősítése használata gyorsan elsajátítható, megtanulható. A túrák végcélja általában hegycsúcs, vagy valamilyen kiemelkedő fennsík. A hótalpas túrák során nincsenek nagy távolságok és szintemelkedések, azonban az időjárás teremthet extrém körülményeket: a hőmérséklet -15-25 fokra is csökkenhet, lehet hóesés, köd, szél, tovább nehezítheti a túrát a frissen esett nagymennyiségű hó – ezek a hátráltató körülmények jelentősen lelassíthatják a haladást.

A túrát bárki teljesíteni tudja, aki átlagos vagy átlagosnál jobb fizikai kondíciónak örvend, magabiztos a mozgáskoordinációja és mindenképpen előny, ha nem szédül kitettebb helyeken.

A nehézségek ellenére a kitűzött cél meghódítása feledteti a fáradalmakat, a behavazott fák látványa és az elénk táruló panoráma pedig minden erőfeszítést megér.

Magyarországról több egynapos hótalpas túracélpont is elérhető ( a teljesség igénye nélkül):

- Nagy – Fátra

- Gyömbér

- Rax

- Stuhleck

- Schneeberg

- Donovaly.

Ezen kívül kedveltek a hétvégi, ill. a hosszabb, akár 4 napos hótalpas kirándulások is szintén az Alpokban, Magas-Tátrában, Alacsony-Tátrában, Erdélyben.

Rövid videó a hótalpazás alapjairól:

 

Címkék

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.