Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Megkezdődött a báli szezon Ausztriában

2011-01-13 09:57:00

Ausztria nem csak a télen-nyáron egyaránt gyönyörű, nyugalmat árasztó hegyeiről, hanem lenyűgöző, pompás báljairól is híres, melyeknek a fél világ csodájára jár.

Minden szakma megrendezi a saját bálját, így a báli naptárban szerepel a cukrászok, a rendőrök, az orvosok, a kávémérők de még a hajléktalanok bálja is. Mégis a két legismertebb osztrák bál, az Operabál és a báli szezon nyitányaként is ismert Császárbál.

HofburgA Császárbál eredete egészen a Habsburg dinasztiáig nyúlik vissza, akiknek hajdani rezidenciája, hatalmi központja a Hofburg volt, mely ma múzeumoknak, éttermeknek, kávézóknak, parknak ad otthont. A középkorban életre kelő épületegyüttes a városi erődítmény részeként épült, s hét évszázad elteltével lett az uralkodó család téli rezidenciája Bécs szívében. A Heldenplatzon elhelyezkedő Neue Burg, ahol a bálokat a mai napig rendezik, Ferenc József uralkodása alatt vált teljessé. Az Ő felesége volt Erzsébet Császárné, ismertebb nevén Sisi. Az uralkodó pár számos extravagáns bált adott a Hofburgban. A Hofballt általában január végén tartották, melynek pontos dátumát Sisi Császárné határozta meg. A bálra csak a kiválasztottak voltak hivatalosak, kiknek nagy megtiszteltetés volt személyesen megjelenni az uralkodó pár színe előtt. A népszerű büfét egy közeli fűszeres Redoutensaal szállította, s a csurig telt táncparketten, ahol a mintegy 2000 állójeggyel rendelkező vendég múlatta az időt, s mutatta meg magát a többi meghívottnak, mindig történt valami. Az utolsó keringőt pontosan negyed egykor kezdték el játszani és ez jelezte ennek a császári eseménynek a végét.

colloredo grenadiers

E bált két hét múlva ugyan ezen a helyen egy másik követte, mely jóval „intimebb” esemény volt. Ezt az eseményt az uralkodó osztály számára rendezték kb. 700 magas rangú „fenség” és diplomata vett részt. A nemeseknek, hogy részt vehessenek a bálon, nyolc generációra visszamenőleg kellett családfájukat igazolniuk. Nem véletlenül. A vacsorához a legértékesebb császári porcelánnal terítettek a Radetzky teremben és a szomszédos termekben, ahol nagyon szigorúan vették az ültetési rendet. A hölgyek nagy gondot fordítottak megjelenésükre, gyakran elköltve akár 300-500 Guldent az estélyi ruhájukra, mely akkoriban egy udvari szolga egész éves fizetése volt.

A modern idők első Cászárbálját 1970-ben tartották, reménykedve, hogy e csillogó esemény nem vész el a régi korok letűntével. Minden évben a bécsi Hofburgban rendezik meg közel 2500 vendég részvételével (akik a világ minden pontjáról érkeznek) Bécs legnagyobb bálját az Újévi Bált mely egyben a hivatalos báli szezon nyitánya is. Így volt ez most szilveszterkor is, amikor a 41. Császárbált tartották. Ebben az évben a bál témája a szórakoztatás volt, így a legjobb előadók gyönyörű muzsikái hangzottak fel Frank Sinatratól egészen Robbie Williamsig, Elvis Presleytől Liza Minelliig.

kaiserballAz osztrák bálokban nagy hangsúlyt fektetnek a tradíciók megőrzésére, így a vendégeket díszegyenruhás katonák (fenti kép) jelentik be érkezéskor, valamint az Elmayer tánciskola tanulói prezentálják nyitótáncként a hagyományos polonézt.

A császári pár imitátorai (kép jobbra), Joseph és Sisi kíván éjfélkor Prosit Neujahr –t míg a zenekar a Kék Duna keringő fülbemászó dallamait húzza. A táncparketten hajnali fél négyig szól a zene. Még egy műsorszám marad hátra, a francia négyes, melyet 1.15-kor táncolnak el. A fiatalok, és fiatalos érzelműek az estét több teremben is végigtáncolhatják zenei ízlésüktől függően. A kulináris élvezeteket az InterContinentál szállítja, s a vendégek választhatnak, hogy a négyfogásos vacsorára vagy a pazar büfére fizetnek-e be. A pezsgőt az erre az eseményre gyártott pezsgős flőtékben szolgálják fel, melyet a látogatók az esemény mementójaként hazavihetnek.

Nicolette SheridanAz árak természetesen attól függően változnak, hogy a vendég mire fizet be. A 2010. december 31.-i bálra érvényes gála vacsorás jegy 430 €-ba, az asztalfoglalás büfé vacsorával 190 €-ba, míg a báli jegy, mely csak egy pohár pezsgőt tartalmazott 140 €-ba került fejenként. De ne felejtsük el, hogy a hölgyek és urak megjelenésükre ennek többszörösét költik el. A hölgyek estélyi ruhája általában neves divattervezők szalonjaiból kerül ki, s az urak sem vehetnek fel szmokingnál kevésbé előkelő öltözetet.

Swarovsky

A bécsi Operabál még a Császár bálnál is híresebb. Egyszer egy évben a Bécsi Állami Operaház átalakul a világ leghíresebb báltermévé, hogy otthont adjon a bécsi Operabálnak. Ez a különleges esemény a báli szezon csúcspontja, melyet hatalmas nemzetközi figyelem kísér. A következő Operabált 2011. március 3.-án tarják ahová a hölgyeket hosszú estélyi ruhában, míg az urakat szmokingban várják. Akik nem ismernék meg a fekete ruhás hölgyet talán a neve Önöknek is beszédes lesz: Fiona Swarovsky, aki a 2009-es bécsi Operabál vörös szőnyegén pózol.

Hazánkban is évek óta rendeznek Operabált, melyet hol máshol, mint a Magyar Állami Operaházban tartanak. A sajtó által is figyelemmel kísért rendezvényen a felső tízezer megjelenésére bizton számíthatunk, akik lélegzetelállító öltözetekben parádéznak, s feltűnnek a vendégváró vörös szőnyegen az éppen aktuális hazai sztárok, művészek is.

Napokkal ezelőtt jelentették be, hogy az idei évben Budapest vezetése lemondta az Operabált, helyette inkább a rászorulók megsegítését célzó jótékonysági gálahangversenyt szerveznek. Reméljük ez az esemény is legalább annyira népszerű lesz mint a bál, s a zene csodálatos dallama hatni fog hazánk tehetős embereinek szívére, lelkére s valljuk be reméljük pénztárcáira is.

 

Címkék

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.