Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Balesetvédelem

Felvonózás szabályai

Ha szeretnénk minél biztonságosabbá tenni a síelést és ennek érdekében tanulmányozzuk és tiszteletben tartjuk a SÍKRESZ-t ne feledkezzünk meg a felvonózás szabályairól sem.

A felvonók használata rutinműveletnek számít a gyakorlott síelőknek és snowboardosoknak, de már jelentős nehézséget okoz a kezdőknek, gyerekeknek. Számos baleset is azt mutatja, hogy nem lehet elégszer tisztázni és ismételni a felvonókon való helyes viselkedés szabályait.

A TALPON HÚZÓ FELVONÓK

húzó felvonóA talpon húzó felvonóknál beszálláskor szorosan álljunk a beszállóhelyre és mindkét botot vegyük a külső kézbe. Helyezkedjünk el értelemszerűen: tányéros felvonónál egyedül, csákányos felvonónál párosan: lehetőség szerint kerüljük a megállást és várakozást (könnyen és gyorsan jelentős tumultus alakulhat ki). Bizonyos síterepeken egyes felvonóknál van beszállást segítő személyzet, segítségük lényegesen megkönnyíti a felvonóval való elindulást. Gyakran a talpon húzó felvonók önkiszolgálók és ilyen esetben szabad a tányért vagy csákányt önállóan megfogni.

Induláskor ne üljünk a vonó vasra, tárcsára, vagy csákányra, hanem maradjunk állva, enyhén dőljünk a vasra és hagyjuk magunkat tolni. Nyitott léctartás mellett terheljük egyformán a két lécet. Maradjunk mindig a vontatási nyomban, ne szlalomozzunk, és ne szálljunk ki idő előtt. Aki a felvonó nyomvonalában elesik, arra kell törekednie, hogy a nyomot azonnal elhagyja.

Kiszállás előtt bizonyosodjunk meg, hogy a vontató vas nem akadt-e bele a ruhánkba. Szálljunk ki szorosan, hagyjuk a vonókampót a haladási irányban, és ne lökjük ki figyelmetlenül, felelőtlenül oldalra. Fontos, hogy a lehetőség szerint azonnal hagyjuk el a kiszállóhelyet.

Meg kell említenünk azt az esetet is, amikor húzó felvonó nyomvonalát keresztezzük. A felvonó nyomvonalának keresztezése esetén először meg kell állni. A kezdő terepező nem tudja a felvonó sebességét és a saját haladási sebességét jól összehangolni. Ezáltal bekövetkezhet a keresztező és felfelé haladó síelők pánikreakciója, ill. az összeütközés. A kettős felvonó keresztezése különösen problematikus még gyakorlott síelő számára is.

pitztalAZ ÜLŐFELVONÓK

 Az ülőfelvonók sokkal kényelmesebbek a húzófelvonóknál, ugyanakkor pont ennek köszönhetően olykor túlságosan is kikapcsol a figyelmünk. Az ülőfelvonón lehetőségünk van pihenni, beszélgetni, esetleg a síoktatóval eszmecserét folytatni, pályán látott hibás mozdulatot kielemezni és nem utolsó sorban gyönyörködni az elénk táruló tájban. Nem ritka azonban, hogy a felvonón telefonálunk, eszünk és mindez növeli annak kockázatát, hogy leejtjük a kesztyűnket, botunkat, stb., ill. elvonja a figyelmünket a kiszállásról.

Az ülőfelvonóra való beszállás során várakozzunk türelemmel, próbáljunk rendesen besorolni. Itt is forgalmas napon vállaljuk, hogy idegenekkel utazunk együtt, ne növeljük a tumultust a helyezkedésünkkel. Figyeljünk a felvonószemélyzet utasításaira. Testi fogyatékosságot vagy kis gyerekek felvonóztatását jelezzük a felvonószemélyzetnek.

Beülés után bizonyosodjunk meg, hogy utastársaink is elhelyezkedtek és a biztonsági kart zárjuk le. Tartsuk nyugodtan és menetirányban a léceinket és a botjainkat. A sílécek összeütése a kötéseket oldhatja. Kerüljük a hintázó és a túl heves mozdulatokat, a hintáztatás tilalmára a gyerekek figyelmét többszörösen fel kell hívni.

Kiszálláskor még érkezés előtt időben (általában jelzik a felvonónál, hogy hol tegyük meg) nyissuk ki a biztonsági kart, de előtte feltétlenül bizonyosodjunk meg arról, hogy az összes utastársunk felkészült a kiszállásra és léceit levette a léctartókról. Emeljük meg a sílécek hegyét, és a célba érkezéskor csússzunk ki és hagyjuk el a kiszállási helyet folyamatosan a jelzett irányban.

A kiszállás mindig határozottan, de nyugodtan történjen, soha ne ugorjunk ki, mert a talajtól való távolságot rosszul mérjük fel és veszélyeztetjük saját magunk és mások testi épségét.

Fontos, hogy a kiszállást követően csússzunk a felvonótól távolabb és ott várjuk be társainkat, ne akadályozzuk az utánunk jövők kiszállását.

 Reméljük, hogy a dohányzási tilalmat mindenki betartja a felvonókon!

 KABINOS LIFT

 kabinos felvonóA kabinos lift a legbiztonságosabb a felvonók között. A kényelmességét illetően megoszlanak a vélemények: igaz, hogy kényelmesen ülve tudunk beszélgetni, nézelődni, esetleg néhány falatot bekapni, úgy hogy közben mindkét kezünk szabad és még csak nem is fázunk. Ugyanakkor sokan nehézkesnek tartják a beszállás előtti kicsatolást, lécekkel sorbanállást, majd a kiszálláskor újra felcsatolást. De biztonsági szempontból a gyerekek számára biztos, hogy ez a legmegfelelőbb.

 Beszállás előtt csatoljuk le léceinket, de lehetőleg úgy helyezkedjünk el, hogy ne akadályozzuk azok haladását, akik már léccel a kezükben a felvonóhoz igyekeznek. Ne tülekedjünk, próbáljunk úgy elhelyezkedni, hogy a kabinok helykihasználása is megfelelő legyen, ne növeljük a tumultust azzal, hogy mindenáron társainkkal próbálunk egy kabinba kerülni. A léceket határozottan tegyük a tartókba, nincs szükség kapkodásra, elegendő idő áll rendelkezésre a beszálláshoz. Egész kis gyerekléceket gyakran a kabinba be kell vinnünk magunkkal, mert a külső léctartók nagyobb méretű lécekre vannak méretezve.

 Kiszálláskor az ajtóhoz közelebb ülőket engedjük előre, a gyerekeknek segítsünk léceik kivételében. A felcsatoláshoz álljunk távolabb a kijárattól, ne akadályozzuk az utánunk jövők távozását.

 FELVONÓZÁS GYEREKCSOPORTTAL

 Gyerekcsoportnál, ha nincs elegendő felnőtt kísérőnk, válasszuk a húzólifteket vagy kabinos liftet. Általánosan elmondható, hogy ülős liftben 120 cm-nél alacsonyabb gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem utazhat! Vannak egyes helyek, ahol ezt azonban nem magasságban, hanem életkorban határozzák meg. Minden esetben a lift műszaki paraméterei határozzák meg, hány éves kortól, milyen magasságtól használhatja azt valaki egyedül is, tehát ha ilyen helyzetbe kerülünk akkor el kell olvasni az adott lift használatának szabályait. Bizonyos ülőliftek rendelkeznek biztonsági kiegészítővel, ami megakadályozza a gyerekek kiesését. Ha életkoruknak és/vagy testmagasságuknak köszönhetően liftezhetnek a gyerekek egyedül (és nincs elegendő felnőtt kísérő), akkor liftezés előtt mindig meg kell bizonyosodni a gyermekek magatartásáról, illetve fel kell hívni figyelmüket a szabályokra és a felmerülő veszélyekre. Szükség szerint segítséget kérhetünk a sorban álló felnőttektől, még ha ismeretlen is. Velünk is előfordulhat, hogy mellénk ültetnek egy síiskolás gyermeket, hogy kísérjük el a felfelé vezető úton. Fontos tudnunk, hogy nyolc év alatti gyermekeknél egy felnőttel maximum két gyerek utazhat úgy, hogy a felnőtt ül középen.

 A síelők gyakran úgy gondolják, hogy a fent leírtak magától értetődőek. Minden évben történnek azonban balesetek, melyek bizonyítják, hogy igen is szükség van a fenti szabályok átgondolására, gyermekeink tájékoztatására.